Bootbeveiliging, waarom is dit nodig?

Boten die vastliggen met een paar touwtjes, zijn voor mensen met verkeerde bedoelingen zo mee te nemen. Dat is niet wat u wilt, dus moet u de boot goed beveiligen. Dat doet u door het dieven zo moeilijk mogelijk te maken om de boot te stelen en het liefst op een zo simpel mogelijke manier voor uzelf. Geef dus de gelegenheidsdief geen kans!

Hoeveel diefstal elk jaar in de watersport

Er worden jaarlijks boten gestolen, ook veranderen ongeveer 1500 buitenboordmotoren ongevraagd van eigenaar. Daarnaast komt diefstal van onderdelen zoals instrumenten, brandstof en de trailer regelmatig voor. De beste bootbeveiliging is een combinatie van zichtbare en onzichtbare maatregelen. Het is ook verstandig om de boot duidelijk identificeerbaar als uw eigendom te maken. Want hoe herkenbaarder de boot is, hoe lastiger deze door te verkopen is. Hoe voorkomt u dat uw  kostbare eigendommen prooi worden van dieven?

Eigendom

Als een boot wordt gestolen is dat vervelend, maar als de verzekering de kosten dekt, scheelt dat een heleboel zorgen. Er zit echter wel een addertje onder het gras. De verzekering hoeft pas uit te keren als er kan worden aangetoond dat de eigenaar er alles aan heeft gedaan om diefstal te voorkomen. Soms stellen ze aanvullende eisen over de vorm van beveiliging. Zorg er dus voor dat u de boot altijd goed beveiligt, altijd goed afsluit, u de kostbare spullen meeneemt of uit het zicht legt en zorg voor regelmatig toezicht op de boot. Ook moet u bij aangifte kunnen aantonen dat de boot uw eigendom is. Dat kan op verschillende manieren.

Eigendomsbewijs en registratie, hoe zag mijn boot of buitenboordmotor er ook alweer uit?

De eenvoudigste manier is met het aankoopbewijs, waarop ook de unieke registratiecode is vermeld. Alle boten die na 1 juli 1997 op de markt zijn gekomen hebben (volgens CE regels) verplicht een identificatienummer. Vroeger heette dat de Hincode, later werd dat CIN code, tegenwoordig WIN nummer (Watercraft Identification Number). Dit nummer wordt aangegeven op een klein plaatje aan de stuurboordkant van de spiegel en ook op een geheime plek in de boot. Deze registratie nummers kunt u ook vinden op uw buitenboordmotor.

Er zijn ook andere manieren om het eigendom van de boot aan te tonen, bijvoorbeeld door de registratie van snel varende boten, met het zogenaamde Y-nummer. Ook kunt u de boot kadastraal laten registreren en eventueel laten brandmerken. Tenslotte kunt u zelf uw eigendom aantonen door het aanbrengen van DNA verf of lak op bepaalde plaatsen. Voor het opsporen van een gestolen boot is het handig om zo veel mogelijk fotomateriaal van de boot te hebben. Een post op social media met duidelijk beeld vergroot de kans op het terugvinden van uw gestolen eigendom. Ten slotte is er nog een mogelijkheid om uw bezit te registreren bij “Stop heling” https://www.stopheling.nl/nl/registreren

Op slot of terugvinden na diefstal

De meest voor de hand liggende manier van bootbeveiliging is een ART/CCV gecertificeerde kabel of ketting. Denk niet alleen aan een slot aan de boot, maar ook aan een slot op de kajuitdeur. Een buitenboordmotor beveiligt u met een goedgekeurd SCM gecertificeerd buitenboordmotorslot. Op de grotere motoren, met bout/moer bevestiging, hoort een SCM gecertificeerd moerslot. Denk verder voor beveiliging van uw boot ook eens aan een GPS tracker voor uw boot, waar de boot na diefstal op afstand te volgen is. Sommige apparaten maken het zelfs mogelijk het alarm van de boot op afstand te activeren. Let er wel op dat u alleen apparatuur aanschaft die voldoet aan de eisen die de verzekeraar stelt en controleer dat de apparatuur ook werkelijk is goedgekeurd. www.watersportbeveiliging.com is specialist op dit gebied en heeft een breed assortiment aan beveiligingsartikelen met door verzekeraars verlangde certificaten.

Brandstof, apparatuur, trailer

Diefstal van brandstof is gemakkelijk te voorkomen. Haal een losse tank altijd na het varen van boord. Kostbare instrumenten die buiten zijn geplaatst, kunt u beter binnen liggen of minimaal afdekken. Ook kunt u apparatuur met speciale schroeven onwrikbaar vastzetten.

Tenslotte de trailer. Een niet beveiligde boot op een trailer is altijd extra vatbaar voor diefstal, want je rijdt er zo mee weg. Om diefstal van een trailer (met of zonder boot erop) te voorkomen, kunt u een gecertificeerde wielklem of disselslot gebruiken.

Certificaten

Afgelopen jaren zijn de CCV/VBV keurmerken verdwenen. In de oude indeling waren de beveiligingen ingedeeld in vier categorieën. In 2022 zijn de oude keurmerken voor mechanische beveiliging (categorie 1) overgenomen door het ART. Sommige verzekeraars hebben echter aanvullende eisen voor boten die in steden buiten afgesloten jachthavens liggen. Zij vragen soms om categorie 3 of 4 volgsystemen, maar voor deze categorieën zijn momenteel geen goedgekeurde systemen. www.watersportbeveiliging.com heeft een speciaal systeem, de Regent Marine Secure, dat door verzekeraars Nationale Nederlanden (voorheen Delta Lloyd) en ASR (voorheen Europeesche) wordt geaccepteerd. Dit systeem werkt met geavanceerde apparatuur, geïnstalleerd door een gecertificeerd monteur voor een vast bedrag in Nederland en is aangesloten op een meldkamer.

De beste GPS Tracker in de watersport

Nieuw is de SpiderTag, een zeer kleine Track&Trace-module voor de beveiliging van jetski’s, sloepen, sportboten en buitenboordmotoren. Deze werkt met een IoT chipset dus is er geen simkaart meer nodig. De Spider is zo klein als een half sigarettenpakje, IP67 waterdicht, en slagvast met vervangbare batterijen. Zelfs bij montage in een buitenboordmotor blijft het zijn werk doen, namelijk vertellen waar deze zich bevindt. Ook geeft de SpiderTag informatie over de temperatuur, batterijstatus en eventueel over diefstal door middel van de zogenaamde Geo Fence. De batterij werkt minimaal 5 jaar lang. Daarna kunt u de batterijen vervangen.