Het Watersportverbond bestaat uit én maakt zich sterk voor zo’n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond ondersteunt verenigingen op tal van gebieden.
Verenigingsbestuurders komen meerdere keren per jaar bijeen om kennis en ervaringen uit te wisselen en het Watersportverbond helpt met het oplossen van lastige verenigingsvraagstukken. Voor de leden van de verenigingen heeft het Watersportverbond een passende bootverzekering ontwikkeld.

Het Watersportverbond maakt kinderen enthousiast voor de watersportleiden trainers en instructeurs op en zet zich er samen met verenigingen voor in dat wedstrijdsporters kunnen deelnemen aan eigentijdse en goed georganiseerde wedstrijden. Het Watersportverbond voelt zich verantwoordelijk voor de hele ‘vaarweg’: van kennismaking met de boot, het board en/of kanovaren tot Olympisch goud.  Dit vraagt schoon en veilig water dat goed is ontsloten voor sport en recreatie. Daarom maakt het Watersportverbond zich sterk voor het toegankelijk, betaalbaar en bevaarbaar houden van de 4400 kilometer aan Nederlandse vaarwegen en de Noordzeekust. De watersport is continu in beweging om aantrekkelijk te blijven voor sporters en publiek. Met medewerkers en een netwerk aan vrijwilligers, verenigingen en vaarwegen bieden we met elkaar een groter bereik, hogere kwaliteit en meer positiviteit.